Wat zijn goede spelregels?

Niet zelden hebben wij bij een spel al meteen het gevoel: dit loopt niet lekker, dit is niet in balans. De regels zijn al wollig, er moet steeds gezocht worden in de handleiding. Er is weinig keuze om te doen of juist te veel en de acties lijken allemaal op elkaar. Maar wat maakt een spel nu goed?

Goed opgesteld

De regels van het spel bepalen hoe het spel verloopt, dus is het belangrijk dat ze goed opgesteld zijn. Daarme bedoelen niet alleen, dat het spelregelboek goed in elkaar zit met voldoende plaatjes - maar ook dat de regels logisch zijn. Je had ze bijna zelf kunnen bedenken tijdens het spelen. De regels moeten ook passen bij het thema van het spel: bij een spel over vissers kan er niet een regel zijn dat je hengel steeds kapotgaat bijvoorbeeld. Dat past niet in het thema - waarom zou een hengel na 1 keer vissen kapotgaan?

De regels moeten zo weinig mogelijk zijn. Vaak wil je als spelauteur de spelers een bepaalde kant op sturen, bijvoorbeeld dat ze zoveel mogelijk goud uitgeven, want dat maakt het spel leuker. Een slechte regel zou zijn, dat je aan het eind van je beurt slechts 1 goud mag overhouden. Er zou helemaal geen regel moeten zijn, dat spelers hun goud willen uitgeven, moet voortvloeien uit andere regels. Zo heb je als speler de keuze.

Elegantie

Dit laatste heeft te maken met de elegantie van de spelregels. Bij sommige spellen zijn de regels erg elegant, daarmee bedoelen we dat je bijna niet merkt dat er regels zijn. Het spel vloeit soepel - het is duidelijk wat je wel en niet mag doen. Dit betekent ook zo weinig mogelijk symbolen op kaarten of het bord. Of zo weinig mogelijk grondstoffen, wordt het spel er echt beter door als je en hout en steen en leem en goud en platina en staal en fruit en (...) hebt? Kijk op (http://bordspellentop10.com) voor de beste bordspellen met elegante regels.

Belangrijk is ook dat de termen en grondstoffen aansluiten bij wat al bekend is bij de speler. Goud gebruik je om dingen te kopen en hout om dingen te bouwen. Als dit andersom is, dan wordt het verwarrend voor de spelers. Of als je en goud hebt en geld. Wat gebruik je nu ook alweer waarvoor?

Je merkt, er zijn veel manieren waarop een spel de mist in kan gaan. En er zijn zat spellen waarbij de regels complex zijn, maar toch een elegantie bevatten.