Verschillende spelsoorten

Vroeger had je misschien twee of drie bordspelsoorten: gooien met een dobbelsteen (Ganzenbord, Monopoly), kaartspelletjes (klaverjassen, poker) en misschien een bordspel dat net even anders was (Risk, Stratego). Tegenwoordig worden elk jaar weer nieuwe bordspelsoorten je kunt bijna zeggen uitgevonden. Als je denkt, dat alle innovatie nu wel geweest is, komt de volgende trend weer om de hoek kijken.

Om je wegwijs te maken in de vele speltypes, hebben we je hier een klein overzicht gegeven. Sommige spelsoorten overlappen elkaar - maar dat is bijna niet te vermijden. Met dit overzicht kun je je beter bepalen over een bordspel iets voor je is, als je de volgende keer in de spellenwinkel en de verkoper zegt dat dit een workerplacement is met vooral tactische elementen. Zo kun je ook snel een overzicht van beste bordspellen beoordelen.

Worker placement

Dit zijn spellen waarbij je met workers (poppetjes, pionnen) een actie moet kiezen die iedereen kan kiezen. Zodra iemand een actie gekozen heeft, kun je die in de regel niet nog eens kiezen (denk aan Agricola). Eigenlijk is dit niet zozeer een speltype, maar meer een mechaniek. Bij sommige spellen is dit mechaniekje zo'n belangrijk onderdeel van het spel, dat het de sfeer van het spel bepaalt.

Veilingspellen

Een beetje in de vergetelheid geraakt, maar dit zijn spellen waarbij je moet bieden op acties of waren of gebiedjes. Ook meer een spelmechaniek dan een spel, hoewel sommige spellen alleen veilingspellen zijn (bijv. Modern Art). Sommige vinden veilingen fantastisch en sommige vinden er niets aan. Een veiling is in ieder geval beginner-onvriendelijk omdat je bij de eerste keer nooit precies weet wat iets nu waard is en je al snel te veel betaalt en of iemand anders veel te weinig laat betalen.

Area control / Gebiedcontrole

Een zeer veel geziene spelsoort. Hier gaat het erom, om in bepaalde gebieden of categorien de meeste te hebben. In dit soort spellen zet je vaak je werkers of huisjes, enz in een bepaald gebied om zo aan het eind van het spel of tussenscores de meeste te hebben. Het charmante van dit soort spellen is twee: welke gebieden zijn het meest belangrijk en kan ik er mee wegkomen om soms tweede te zijn. Goed uitgevoerd zijn dit soort spellen taktisch en strategisch tegelijk (El Grande).

Dobbelspellen

Een nieuwe generatie dobbelspellen is gekomen. Had je vroeger alleen Yahtzee, wat bij de een misschien niet zulke goede herinneringen oproept, is er nu een pletora van dobbelspellen. In het Engels: roll and write. Je gooit dobbelstenen en schrijft op een blaadje de score op. De meeste dobbelspellen zijn erg kort van speelduur en het speelt gewoon lekker weg. Een goed alternatief voor een kaartspel als tussendoortje. Voorbeeld van een erg goed roll en write spel is Ganz schön clever.

Tussendoortjes

Dit zijn spelletjes met een korte speelduur, nooit langer dan een half uur - dat je tussen twee wat zwaardere spellen kunt spellen, in het Engels een filler. Ze zijn vaak simpel, maar niet eenvoudig. In een kort tijdsbestek heb je toch best wel wat leuke beslissingen die je moet nemen. Een klassiek voorbeeld is Coloretto.

Zware strategische spellen

Als de spellenwinkel je een spel aanprijst, vraag dan of het een zwaar spel is. Een zwaar spel heeft vaak een iets langere speelduur, anderhalf tot twee of zelfs drie uur en is erg strategisch van aard. Dat wil zeggen, dat je zonder voor opgezet plan het erg moeilijk gaat krijgen om te winnen. Deze spellen moet je dan ook vaak wat vaker spelen om ze goed te kunnen begrijpen. Vele wegen leiden naar Rome, dus je bent wel even zoet met dit soort spellen, denk aan Caverna of Terraforming Mars. Scythe is nog een dergelijk beest. Vaak zijn deze spellen wel extreem bevredigend als je klaar bent met spelen, vooral als je gewonnen hebt.

Er zijn uiteraard nog veel meer soorten, we hebben nog niet eens over dungeon crawlers, hidden roles, partyspellen, multiplayer solitaire spellen gehad.