Spellen advies

Op zoek naar een nieuw bordspel omdat je wel weer eens iets nieuws wilt spelen? Of kom je net kijken in de wereld van de bordspellen? Of ben je nu zo langzamerhand wel Kolonisten van Catan ontgroeid en op zoek naar iets pittigers? In dit artikel geven wij je enkele spellentips om voor jou het juiste bordspel te ontdekken. Het juiste bordspel bestaat natuurlijk niet, dat zul je in dit bericht wel merken, maar we kunnen je wel op weg helpen zodat de kans op een miskoop minimaal is.

We hebben dit artikel geschreven voor absolute beginners voor moderne spellen. Bestaat jouw spellenverzameling uit Monopoly en Yathzee en denk je: is dit het nou? Dan heb je veel aan het eerste deel van deze gids. Heb jij al meer weet van de moderne bordspelbranche, je hebt bijvoorbeeld Kolonisten van Catan of Carcassonne stuk gespeeld, lees dan vooral het tweede gedeelte door. Voor de wat 'gevorderde' bordspelfanaat onder ons is voor het laatste deel waarschijnlijk het interessants. We gaan hier meer in op de verschillende genres en willen je stimuleren je na te denken over wat jij nu leuk vind in een spel.

Meer dan Monopoly en Yathzee

Vroeger heb je met je ouders altijd Monopoly gespeeld. Als kind heb je van het handelen en verkopen gehouden als geen ander. Laatst heb je het weer eens met wat vrienden gespeeld en... was het toch niet zo goed als je in herinnering had. Je merkt dat je eigenlijk weinig invloed had op het spel en de winnaar werd meer bepaald door geluk dan door wijsheid. Toch was het wel gezellig, maar misschien is er een spel met wat meer diepgang?

Als je zo denkt, dan heb je geluk! Er zijn tegenwoordig heel veel bordspellen. En dan bedoelen we niet de laatste versie van Monopoly, maar echte bordspellen. Er zijn vandaag de dag verschillende moeilijkheidsgraden van een spel. Die zijn meestal naar het portie geluk dat in een spel komt gesorteerd. Maar ook naar hoeveel acties je per beurt kunt doen, hoe de acties het spelverloop beinvloeden, enz. Hoe meer regels, hoe moeilijker het spel is, wordt vaak gedacht. Maar de hoeveelheid regels hebben slechts een beetje invloed op de moeilijkheidsgraad van een spel. De regels van schaken zijn erg simpel, maar het spel is erg moeilijk om goed te spelen. Een spel met veel regels kan juist makkelijker zijn om te spelen. Een goede site om eens verder te kijken is (http://bordspellentop10.com).

Spellen om te proberen: Carcassone, Machiavelli, Kolonisten van Catan

Een stapje verder dan Kolonisten

Je hebt vaak Kolonisten van Catan gespeeld, maar je wilt wel wat meer? Of je wilt juist wat minder? In spellenland word je op je wenken bedient. Er is voor elk wat wils. Wil je een snel spel tussendoor, maar dat ook uitnodigt om je hersenen te gebruiken? Probeer eens Qwixx of iets moeilijker Ganz schön clever. Ook het nieuwe Azul past hier goed bij. De meeste spellen van tegenwoordig neigen meer naar een kortere speelduur. Maar er zijn ook genoeg spellen die juist weer langer duren, dan de gewoonlijke anderhalf uur.

Voor iemand die compleet iets anders wil, neemt eens een kijkje bij Legacy-spellen. Bij deze spellen, hebben je acties in het huidige spel invloed op het spel in volgende speelsessies. Je plakt stickers en scheurt kaarten doormidden. Een beroemd voorbeeld is Pandemic Legacy.

Spellen om uit te proberen: Hoogspanning, Puerto Rico, Pandemic Legacy, Agricola

Voor de expert

Je hebt in je kast al meer dan 30 spellen staan? En je speelt de wat zwaardere spellen zoals Agricola en Caverna? Heb jij dan weleens gehoord van Terraforming Mars of Scythe? Jouw eerste stop is waarschijnlijk Boardgamegeek.com een grote spellendatabase met alle bord- en kaartspellen die er bestaan. Compleet met forum en reviews en videos. Een must voor iedere bordspelliefhebber.