Beste bordspellen en kaartspellen

Wat zijn de beste bordspellen en kaartspellen van dit moment, van de afgelopen 5 jaar of allertijden? Een erg lastige vraag om te beantwoorden omdat dit zo subjectief is. Zoveel monniken, zoveel kappen zegt het spreekwoord en dat is in de bordspelwereld uiteraard niet anders. Sommige spelers houden liever van lekkere korte spellen, waarin je toch wel na moet denken maar eerder beurt per beur. Sommige houden echt van zware strategische spellen die vele uren in beslag nemen.

Niet makkelijk

Hierdoor wordt ons leven als bordspelrecensenten niet makkelijker gemaakt. Als je zegt dat dit spel erg goed is, dan heb je die op je dak. Zelfs als je er bij verteld dat je het een goed cijfer in zijn eigen categorie Tussendoortjes, vind iemand anders het weer helemaal geen tussendoortje. Nee, vele doen er goed aan geen bordspellen top 10 samen te stellen. Maar goed, wij doen het toch en hebben de top 10 lijstjes verdeeld in drie categorien: Volwassen gezelschapsspellen, familiespellen en tussendoortjes.

Deze top tien bevatten bord- en kaartspellen die over het algemeen beschouwd als goede bordspellen. Het zijn zeker geen compromisspellen, dit zijn allemaal stuk voor stuk uitstekende spellen.